Het is belangrijk om een goede begeleiding te vinden bij burnout maar ook bij het voorkomen van burnout. Een burnoutcoach helpt jou te ontdekken waar jij stress van krijgt en hoe je daar beter kan mee omgaan, maar tevens te kijken naar waar jij energie van krijgt. Bij burnout is er namelijk sprake van een langdurige disbalans tussen inspanning en ontspanning. Het doel van burnout coaching is deze balans te herstellen en zo spanningsklachten te verminderen waardoor er een verantwoorde terugkeer kan zijn naar het werk of naar een andere levensinvulling. Een stress en burnoutcoach gaat een beetje anders te werk dan andere coaches. Hij of zij zal rekening moeten houden met het feit dat het denken, geheugen en de concentratie van zijn coachee verstoord kunnen zijn, en de coaching moeten aanpassen aan het stadium van burnout waarin de coachee zich bevindt. Om die reden worden veel ervaringsgerichte oefeningen gedaan, veeleer dan denkopdrachten. Lichaamsgerichte ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en mindfulness technieken zulllen hierin hun plaats hebben.

Een burnout kan zeer heftig, beangstigend en confronterend zijn. Soms is men zelf niet meer in staat te duiden wat er echt aan de hand is. Toch is burnout een tijdelijke toestand. Gemiddeld kunnen coachees na een drietal maanden voorzichtig en geleidelijk gaan re-integreren. Klachten zijn dan vaak nog niet helemaal verdwenen maar ook hervatting van het “werk” heeft zijn aandeel in het herstelproces.

Een traject kan zeer individueel worden samengesteld. Ook de inzet van natuurlijke middelen om de neurotransmitters te balanceren en/of de energiestatus te verbeteren kunnen hierbij worden ingezet.