Echte medicijnen komen uit de aarde,

niet uit een laboratorium

Wat is orthomoleculaire geneeskunde?

De orthomoleculaire geneeskunde vindt zijn oorsprong in de volksgeneeskunde van de oude grieken.
De term orthomoleculair komt van het griekse “Ortho” wat juist, recht of gezond betekent. “Moleculair” betekent de moleculen betreffend.
Hippocrates pleitte reeds voor het gebruik van voeding als medicijn:

“Let food be thy medicine and medicine be thy food”.

In oorsprong is alles wat wij nodig hebben om gezond te blijven in ons lichaam aanwezig.
Echter kunnen wij door onvolwaardige voeding en gebrek aan voldoende bouwstoffen, stress, vervuiling en ziekte uit balans geraken met chronische klachten en ziektes tot gevolg.

Een uitgebalanceerd voedingspatroon vormt de basis van de orthomoleculaire therapie, dit met als doel de gezondheid te behouden of te bevorderen of ziekteprocessen om te keren door de lichaamscellen te voorzien van de optimale hoeveelheden vitamines, mineralen en noodzakelijke voedingsstoffen en schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen. Hierdoor stimuleren we het lichaam om terug zijn eigen “lichaamshelend vermogen” aan te spreken. Problemen worden zo bij de kern aangepakt en niet enkel symptomatisch behandeld.

We richten ons dus op het aanpassen van het voedingspatroon en de levensstijl om zo een optimaal genezingsbevorderend klimaat te scheppen. Waar dit nodig blijkt vullen we dit aan met supplementen (vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren, enzymen, geneeskrachtige planten).

Waarvoor helpt het?

De holistische visie

Ook de levensstijl nemen we onder de loep. Hoe staat het met je stressbestendigheid en je slaapkwaliteit? We kijken naar het volledige plaatje want alles heeft invloed op elkaar, zowel het lichamelijke, geestelijke als het energetische.

Dit noemen we een holistische geneeswijze omdat het gehele individu wordt betrokken. Volgens het “holisme” hangt alles met elkaar samen. Iets kan niet bekeken of geanalyseerd worden door naar een gedeelte van dat geheel te kijken.

Orthomoleculaire therapie is er niet enkel op gericht bestaande problemen op te lossen maar ook om een goede gezondheid te behouden, voor iedereen die vol energie in het leven wil staan en ook preventieve gezondheidszorg belangrijk vind.

Relatie orthomoleculaire en klassieke geneeskunde

De orthomoleculaire gezondheidsleer is complementair aan de klassieke geneeskunde. Dit wil zeggen dat ze elkaar aanvullen. De klassieke geneeskunde is van onschatbare waarde en onvervangbaar. Echter is bij chronische klachten en terugkerende gezondheidsproblemen de kans heel groot dat de levensstijl hierin bepalend is. Hier kan de complementaire geneeskunde volgens de holistische visie tot zeer mooie resultaten leiden. De orthomoleculaire therapie wil de oorzaak van de klachten aanpakken zodat de verschillende lichaamsstelsels terug homeostase bereiken, of beter gezegd zodat de hele mens als organisme zijn evenwicht terugvindt.

Kies voor natuurlijk, begin bij de oorzaak

Maak een afspraak